
Ter voorbereiding van het huidige bestemmingsplan werd een klankbordgroep ingesteld met vertegenwoordigers uit alle geledingen, waaronder de 3 eigenarenverenigingen (De Sluipwijkse Plassen, de Vereniging van Watereigenaren en Rechthebbende gebruikers (VWR) en Natuurbehoud Plas ’s-Gravenkoop). Doel was de gemeente oplossingen te bieden (in de vorm van een advies) voor een aantal knelpunten in het bestemmingsplan. Eén van de knelpunten was, dat op onbebouwde percelen enige vorm van opslag van materialen/gereedschappen niet werd toegestaan. Er kon alleen een bergkist worden geplaatst van maximaal 2 m lang, 1,25 m breed en 1 m hoog (2,5 m² / 2,5 m³). De gedachte was, dat door dit gebrek aan voldoende bergruimte de motivatie tot onderhoud afneemt met als gevolg verpaupering van het landschap.
De klankbordgroep kwam tot de conclusie, dat een schuilmogelijkheid/bergruimte de eigenaar kan stimuleren tot onderhoud. Om te waarborgen dat het toestaan van een dergelijk bouwwerk daadwerkelijk tot beter onderhoud zou leiden en niet alleen tot meer bebouwing en toename van de recreatiedruk, werden in opeenvolgende stadia verschillende voorstellen gedaan. Uiteindelijk werd in het (unaniem) advies van de klankbordgroep de aanbeveling opgenomen bebouwing alleen mogelijk te maken door een ontheffingsregeling. Daarbij werd gedacht aan een persoonsgebonden ontheffing, waaraan voorwaarden werden verbonden die de eigenaar verplichten tot behoud en bevordering van natuur- en landschappelijke waarden.
Het voorstel van de klankbordgroep voor de omvang van de bebouwing was:
- 1. Alle onbebouwde percelen kleiner dan 400 m²:
– één bergkist van maximaal 2,5 m³ - 2. Alle onbebouwde percelen van 400 m² tot 4.000 m²:
– één berging/schuilhut van tenminste 12 m³ (minimaal benodigde berg/schuilruimte)
– hoogte van de berging/schuilhut 2 m
– er wordt een relatie gelegd tussen het oppervlak van het perceel en de omvang van de berging/schuilhut (staffeling). Het aantal tussenliggende stappen wordt beperkt tot één à twee. De uitwerking hiervan wordt gebaseerd op het resultaat van de inventarisatie van het aantal onbebouwde percelen en de grootte daarvan. - 3. Alle onbebouwde percelen groter dan 4.000 m²:
– door middel van een ontheffingsregeling een berging/schuilhut van maximaal 28 m³.
– indien uit de inventarisatie van de onbebouwde percelen en de grootte daarvan blijkt, dat een aanzienlijk aantal percelen een omvang heeft die de 4.000 m² ver overstijgt, kan voor deze gronden een extra staffel worden toegevoegd (om ongewenste splitsing te voorkomen).
In het ontwerp bestemmingsplan werden regels opgenomen om op onbebouwde percelen bebouwing toe te staan. Deze regels weken echter op een aantal punten sterk af van het advies van de klankbordgroep. Dit riep de vraag op of het gestelde doel, meer onderhoud en daarmee behoud van natuur-, landschappelijke en cultuurhistorische waarden, op deze wijze kan worden bereikt.
De belangrijkste redenen voor de twijfel of het gestelde doel wordt gehaald waren:
- De eigenaar werd niet verplicht tot onderhoud.
- Op verzoek van de gemeente had de Omgevingsdienst Midden-Holland alle (316) onbebouwde percelen getoetst of bij het realiseren van bebouwing landelijke en provinciale regels inzake natuurbeleid worden overtreden.
Uit dit onderzoek werd geconcludeerd, dat juist op de percelen met natuur- en landschappelijke waarden niet zonder meer kan worden gebouwd. Om overtreding van de nationale en provinciale wetgeving te voorkomen, waren voor 40 percelen aanvullende voorwaarden nodig; voor 54 percelen, juist met de meeste natuur- en landschappelijke waarden, was zelfs helemaal geen bebouwing mogelijk.
De overige percelen bevatten zo weinig natuur – en landschappelijke waarden, dat bebouwing hier vrijwel altijd mogelijk werd geacht.
Dit betekende, dat juist op de percelen die het meest waardevol zijn, bebouwing slechts onder voorwaarden of zelfs helemaal niet kon worden toegestaan. Hierdoor werd niet het beoogde doel bereikt, maar eerder het tegenovergestelde.
Ledenraadpleging over het toestaan van bebouwing op onbebouwde percelen in het plassengebied
De Sluipwijkse Plassen heeft tijdens de procedure voor het huidige bestemmingsplan de leden geraadpleegd over de diverse voorstellen voor het toestaan van bebouwing op onbebouwde percelen.
INTERESSANTE LINKS
Deel dit bericht