
Het huidige bestemmingsplan Plassengebied is in 2015 vastgesteld. Er ging een langdurig proces aan vooraf.
Ter voorbereiding werd in 2007 een klankbordgroep ingesteld. Deze bestond uit diverse verenigingen (waaronder De Sluipwijkse Plassen), organisaties en bewoners uit het plassengebied. In samenwerking met de klankbordgroep werd in 2010 de Gebiedsvisie Plassengebied (hierin stonden de uitgangspunten voor het bestemmingsplan) door de gemeenteraad vastgesteld, met uitzondering van het gedeelte over de onbebouwde percelen. Het wel of niet toestaan van bebouwing op deze percelen leidde tot heel veel discussie. Eerst in juli 2012 stelde de gemeenteraad ook deze paragraaf vast.
De uitgangspunten uit de gebiedsvisie en het besluit van juli 2012 zijn vertaald in het Voorontwerpbestemmingsplan Plassengebied. Dit lag van 7 maart t/m 17 april 2013 ter inzage. Gedurende de inzagetermijn kon een inspraakreactie worden ingediend, hetgeen De Sluipwijkse Plassen heeft gedaan. Op 25 juli 2014 is deze inspraakreactie beantwoord. In de “beantwoording inspraakreactie” is vanaf pagina 30 het antwoord te lezen.
De volgende stap was het ontwerpbestemmingsplan, dat van 6 november t/m 17 december 2014 ter inzage werd gelegd. Wederom is een zienswijze ingediend, ditmaal een gezamenlijke van De Sluipwijkse Plassen, de Vereniging van Watereigenaren en Rechthebbende gebruikers (VWR) en Natuurbehoud Plas ‘s-Gravenkoop. Een belangrijk punt in de zienswijze was de regelgeving over het toestaan van bebouwing op onbebouwde percelen. Voorafgaand aan de zienswijze is door De Sluipwijkse Plassen onder haar leden een ledenraadpleging over dit onderwerp gehouden.
Na de vaststelling van het bestemmingsplan op 24 juni 2015 door de gemeenteraad kon bij de Raad van State beroep worden aangetekend. Op de Algemene Ledenvergadering van De Sluipwijkse Plassen op 1 juni 2015 werd besloten niet in beroep te gaan.
Handhaving illegale bebouwing plassengebied
Uit: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk, wo 8 nov 2017, 13:36
Reeuwijk – Bij de vaststelling van het bestemmingplan Plassengebied zijn de bebouwingsmogelijkheden voor recreatielandjes in het plassengebied verruimd om het onderhoud beter gewaarborgd te krijgen. Bij de besluitvorming is er echter wel op aangedrongen dat er dan ook een adequaat handhavingsbeleid moet komen om wildgroei van de bebouwing, zoals in het verleden plaats heeft gevonden, te voorkomen en om toe te zien op illegale bewoning van recreatiewoningen.
Omdat het ondoenlijk is alle 286 ‘onbebouwde percelen’ in een korte tijd te bezoeken, is de handhaving gefaseerd ter hand genomen. In de eerste fase zijn de percelen met de bestemming ‘Natuurgebied met extensief recreatief medegebruik’ en de percelen waar helemaal niets op gebouwd mag worden meegenomen. In de eerste fase zijn 39 percelen gecontroleerd en zijn de gegevens vergeleken met verleende vergunningen en inventarisaties uit de jaren 1985-1986 en 1990. Op acht percelen werden bouwwerken aangetroffen die (deels) vergund waren of op de oude inventarisaties al aanwezig waren. Op maar liefst 24 percelen werd illegale bebouwing aangetroffen, in de meeste gevallen is er sprake van afwijkende maten ten opzichte van het bestemmingsplan en zullen de aangebrachte werken verkleind moeten worden.
Voor de voorzieningen kunnen wel vergunning worden aangevraagd omdat legalisatie binnen de regels van het bestemmingsplan mogelijk zou kunnen zijn. De aanvragen zullen op de gebruikelijke manier worden getoetst en worden gepubliceerd. De Omgevingsdienst is inmiddels begonnen met her-controles om te bekijken of geconstateerde illegale bebouwing is verwijderd.
Zomerwoningen
De controle op permanente bewoning van de 358 zomer- en recreatiewoningen wordt ook gefaseerd uitgevoerd. Indien uit de controlebezoeken is gebleken dat er sprake is van illegale bewoning is een handhavingstraject gestart met het voornemen een dwangsom op te leggen. Het gaat daarbij op dit moment over een zestal zaken.
(Bert Verver)
Downloads bij dit dossier
15 april 2013 – Plassengebied_VOBP_inspraakreactie_BenW
25 juli 2014 – Plassengebied_Inspraak_en_vooroverlegnota17 december 2014 – Plassengebied_OBP_Zienswijze
INTERESSANTE LINKS
Share this Post